Panvice
Panvice by nemali chýbať v žiadnej domácnosti. Je to povinná ”výzbroj” v každej správnej kuchyni.
V tomto blogu sa dozviete ako si vybrať správnu panvicu, aké typy panvíc môžete nájsť na našom e-shope, prečo je hrúbka panvice dôležitá a kedy si vybrať plytšiu alebo hlbšiu panvicu.
Ako si vybrať panvicu?
Panvicu si vyberajte podľa materiálu, ktorý vyhovuje vašej technike varenia napr. dusené jedlá sa najlepšie pripravujú na panviciach, ktoré rýchlo odovzdávajú teplo a následne ho dlho udržia.
Typy panvíc
Sú odolné proti oderu a deformáciám spolu s nepriľnavým povrchom. Vhodná hrúbka hliníka zaisťuje rovnomerné zahrievanie a rýchlu prípravu jedla.
Tak zaručene robia obľúbenú voľbu pre kuchynský riad, pretože sú bezpečné na varenie a rýchlo sa zahrievajú. Vďaka tomu ušetríte čas a energiu potrebnú na prípravu rôznych pokrmov.
POZOR:
Hliník sa považuje za reaktívny kov, čo znamená, že chemicky reaguje na kyslé prísady, ako sú paradajky, alkohol alebo citrusy. Ak varíte na hliníkovej panvici, môže to mať za následok cínovú alebo kovovú chuť jedla.
Teflónové panvice nájdete tu: https://pekna-domacnost.sk/teflnove-panvice
2. Keramické panvice
Keramické panvice sú vhodné na všetky typy sporákov, vrátane indukčného. Hliníkové panvice majú keramický povrch, ktorý zabraňuje prilepeniu jedla a zároveň je odolný proti poškrabaniu.
Nepriľnavý povrch keramických panvíc sa ľahko čistí. Odporúča sa ručné umývanie, ktoré zvyčajne vyžaduje len trochu prípravku na umývanie riadu, teplú vodu a utretie papierovou utierkou alebo handričkou.
Keramické panvice nájdete tu: https://pekna-domacnost.sk/keramicke-aluminiove-pavnice
Smaltované panvice by mali byť nepostrádateľnými prvkami kuchynského vybavenia každej dobrej gazdinky. Tieto panvice poslúžia ako príjemná a ideálna voľba na každodennú prípravu chutných jedál.
Smalt je zároveň veľmi hygienický. Vyznačuje sa svojim sklovitým povrchom, čo zaručuje rovnomerné rozvádzanie tepla. Neobsahuje nikel, takže je bezpečný aj pre alergikov. Nereaguje s kyselinami ani inými živinami, takže sa v ňom varí bezpečne.
Smaltované panvice sa čistia ľahko, je možné ich umývať v umývačke riadu a bez problémov ich vyčistíte pomocou prírodných látok, ako je kyselina citrónová, ocot alebo sóda.
Smaltované panvice nájdete tu: https://pekna-domacnost.sk/nerezove-smaltovane-panvice
Je hrúbka panvice dôležitá?
Pri výbere správnej panvice je ďalším dôležitým faktorom jej hrúbka. Hrúbka priamo súvisí s výkonom a výdržou panvice. Všeobecne platí pravidlo "čím hrubšia, tým lepšia."
Nižšia trieda má spravidla hrúbku len 0,5 mm a v prípade kvalitných panvíc, ktoré najviac prispievajú k rovnomernému rozvádzaniu tepla, by ste mali hľadať hrúbku okolo 5 mm.
Hrubšie a ťažšie panvice sú tiež menej náchylné na preliačiny a poškodenie, čo znamená, že vydržia omnoho dlhšie.
Hlbšia alebo plytšia panvica?
Tvar panvice je tiež dôležitý a má veľký vplyv na spôsob, akým sa jedlo varí. Hlbšie panvice majú tendenciu udržiavať vlhkosť vo vnútri a udržiavajú veľkú časť vareného jedla ponorenú.
V plytkej panvici je jedlo vystavené vzduchu a odparovaniu, vlhkosť sa stráca ľahšie ako v hlbších panviciach a jedlo sa môže variť na suchší spôsob.
Plytké panvice sa používajú na pečenie malých kúskov mäsa, palaciniek či omeliet. Ak využívate menšie množstvo oleja, tak potom sú pre vás plytké panvice správna voľba.
Širokú ponuku rôznych druhov panvíc vhodných do vašej kuchyne si môžete pozrieť na tomto linku: https://pekna-domacnost.sk/panvice
Veríme, že si vyberiete tú pravú, vďaka ktorej si budete môcť pripraviť skvelé jedlá, ktoré vám určite vyčaria úsmev na tvári!
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.